Skydda ungdomar från e-cigaretter: 5 saker att veta

Visste du det? Mer än 1 av 4 gymnasieelever använder e-cigaretter. Även barn i mellanstadiet använder dessa produkter på epidemiska nivåer, med över 10% rapporteringanvändning under 2019. Om du inte har identifierat barn i din egen praktik som använder e-cigaretter, kanske du inte ställer rätt frågor.

Här är fem saker som kan hjälpa dig att prata med unga patienter om e-cigaretter.

  1. De flesta e-cigaretter innehåller nikotin.

https://vape.se/ är batteridrivna enheter som värmer en vätska som vanligtvis innehåller nikotin, aromer och andra kemikalier för att producera en aerosol som inhaleras i lungorna. Nikotin, som finns i alla tobaksvaror, är mycket beroendeframkallande och driver den kemiska beroendekomponenten i tobaksmissbruksstörning. Ungdomar som använder e-cigaretter kan vara mer benägna att fortsätta att använda vanliga cigaretter.

Hjärnan fortsätter att utvecklas genom ca 25 års ålder, och utsätts för nikotin under ungdomar och ung vuxen ålder kan skada de delar av hjärnan som ansvarar för uppmärksamhet, lärande, humör, och impulskontroll och öka risken för framtida beroende av andra droger.

  1. Aerosolen från e-cigaretter är inte ofarlig.

Förutom nikotin kan e-cigarettaerosol innehålla andra skadliga ämnen, inklusive flyktiga organiska föreningar, ultrafina partiklar, tungmetaller och cancerframkallande kemikalier som inhaleras djupt in i lungorna. Denna aerosol utsätter både användaren och åskådare för dessa skadliga ämnen.

  1. E-cigaretter marknadsförs till ungdomar.

E-cigarett reklam är utbredd, bland annat på TV, där reklam för cigaretter har förbjudits i många år. Under 2019 sa cirka 70% av amerikanska mellan- och gymnasieelever att de hade sett e-cigarettreklam i butiker, tidningar och tidskrifter, filmer och TV, och online.

E-cigaretter vädjar också till ungdomar av många andra skäl:

De finns i många former och storlekar och kan lätt döljas eftersom de kan se ut som USB-minnen, highlighters, pennor eller bilnycklar.

De finns i en mängd olika barnvänliga smaker, inklusive frukt, godis och mentol / mynta. Under 2019 rapporterade cirka 7 av 10 mellan- och gymnasieelever som för närvarande använde e-cigaretter med smaksatta e-cigaretter.

Nikotinet i vissa typer av e-cigaretter (t.ex. JUUL) är i en ny form som kallas “nikotinsalter.” Detta gör att särskilt höga halter av nikotin kan inhaleras lättare och med mindre irritation än nikotin i andra tobaksprodukter och äldre typer av e-cigaretter.

Ungdomar utsätts för e-cigaretter i sociala miljöer, bland annat av vänner och familj som använder dessa produkter.

  1. Att använda terminologi som unga patienter förstår är viktigt.

Att veta e-cigarett terminologi som ungdomar använder kan hjälpa dig att ha en mer ärlig konversation och bättre skärm och råd dina patienter om risk. Ungdom hänvisar ofta till användning av dessa produkter som “vaping” eller “JUULing,” och enheterna kan kallas “e-cigs,” “e-vattenpipor,” “mods,” “vape pennor,” “vapes,” eller “tank system.” Centers for Disease Control and Prevention har ett faktablad för vårdgivare med mer information för att hjälpa dig att ha denna konversation.

  1. Resurser finns tillgängliga.

Om dina patienter använder e-cigaretter, har du möjlighet att råda dem att sluta. Dessutom finns resurser tillgängliga för att hjälpa ungdomar och unga vuxna att sluta, inklusive:

Detta är att sluta, ett gratis text-messaging program som utvecklats av Truth Initiative som skickar ungdomar evidensbaserade tips och strategier för att avsluta e-cigarett användning;

quitSTART app, en gratis smartphone app som utvecklats av National Cancer Institute (NCI) som ger skräddarsydda tips, inspiration och utmaningar för att hjälpa människor att sluta tobaksprodukt användning;

SmokefreeTeen, en NCI webbplats med verktyg och resurser för att hjälpa ungdomar sluta använda e-cigaretter;

SmokefreeTXT för Tonåringar, ett gratis sms-program utvecklat av NCI för ungdomar; Och

1-800-QUIT-NOW gratis, konfidentiellt upphörande rådgivning med en utbildad sluta tränare.