5 saker du bör veta om frilansande

Frilansuppdrag är att bli det bästa sättet att arbeta för många människor runt om i världen. Enligt en undersökning av UpWork/frilansare union: “36% av de amerikanska arbetstagarna (57 300 000) i 2017 är frilansare som arbetar hemifrån. De bidrar kollektivt $1 400 000 000 000 till ekonomin varje år. Det är en 30% ökning sedan 2016. “

I den här artikeln hittar du:

Vad betyder frilans?
Vem är en frilansare?
Vilka är de olika typer av frilans karriärer?
Den bästa frilans webbplats
Hur man hittar frilansuppdrag

Frilans definition

Frilansande innebär i princip att arbeta med olika kunder på en projektbasis i motsats till att arbeta genom att vara anställd på heltid.

När du frilans, din inkomst bestäms antingen av arten av projektet eller med antalet timmar du sätter in och kunder du har. Frilansande innebär också att du vanligtvis har mycket mer frihet när det gäller de timmar du arbetar, var du arbetar från och hur du vill distribuera din arbetsbelastning.
Vem är en frilansare?

En frilansare är någon med en specifik färdighet (s) som de utnyttjar för att arbeta med olika projekt. De föredrar att inte vara heltidsanställda och väljer att arbeta med ett antal kunder istället.

Frilansare har oftast färdigheter som lämpar sig enkelt för projekt-typ arbete. Till exempel kan konstnärer, författare, designers och programmerare alla bryta ner sitt arbete genom att arbeta med olika projekt hos Scania.

Här är varför många människor väljer att frilans i stället för att vara anställd på heltid:

Det finns mycket mer kontroll över tiden.

I de flesta fall fokuserar klienterna bara på slutprodukten och inte på hur och när frilansare fungerar. Detta är bra för frilansare som kräver flexibilitet när det gäller när de arbetar.

Till exempel, många frilansare kan ha barn som de behöver vara med mellan säga 2 PM och 8 PM. Därför kan de välja att inte arbeta under dessa timmar. Denna typ av flexibilitet är mycket svårt att uppnå om du arbetar heltid för någon.

Människor är också fria att arbeta var de än väljer.

Många frilansande projekt skriftligen, design och programmering kräver inte frilansare och klienten ska vara på samma plats. Som ett resultat, många frilansare är “Digital Nomads”. De reser i världen medan de arbetar med projekt på distans.

Många frilansare gillar också självständighet som kommer med att inte arbeta för bara en arbetsgivare.

Att arbeta med olika projekt ger dem också en chans att utforska olika ämnen och förvärva nya färdigheter. Många känner att det även ger dem mer ekonomisk trygghet eftersom deras ägg inte är i en korg.

Samtidigt blir det allt vanligare att anställa frilansare för många arbetsgivare. Här är varför:

Många företag har den typ av arbete som inte är tillräckligt för att nödvändigtvis anställa en heltidsanställd.

I så fall är det mer ekonomiskt meningsfullt att ge projektet en frilansare.

Ibland, företag kanske inte har vissa färdigheter som finns i egen.

I ett sådant fall föredrar de att anställa en kvalificerad frilansare som kan tillfälligt eller till och med permanent fylla Kompetensgapet.